2012. május 29., kedd

Etlenül 2



A legtöbb neveletlen, helytelen „E” a felvágottakban, májkrémekben van. Én legalább is azt hiszem. De lehet, hogy a különböző tejtermékek is felvennék a versenyt...na most elbizonytalanodtam.
            Gondoltál már arra, hogy azonos „húsból” készült, azonos nevű felvágottnak miért van ilyen, meg olyan színe attól függően, melyik gyártó asztaláról gördül le. Talán az asztal színét veszi át…?  És arra, hogy egy termék hogy tud több hétig, akár hónapig elállni?
            Én sem szeretek ezekre gondolni. Főképp, ha az a valami nagyon finom.
            Mindenesetre nem csak az ételt tartósítják, hanem vele együtt minket is. A ma meghalt emberek sokkal lassabban bomlanak le, mert az a sok mű anyag vagy műanyag, amit beviszünk a szervezetünkbe ugyanúgy nem tud rendesen lebomlani mint a nejlonzacskó.  …

Pár hónappal ezelőtt egy kísérletről olvastam, ahol a bolti készítményeket próbálták elkészíteni otthon. Nézték, hogy mennyiből jön ki, és milyen az íze.
            Mindnél olcsóbb volt, ha otthon állították elő, persze az idő, pénz és az elkészítés is idő, de lényegesen olcsóbb.
            Mit gondoltok melyek a finomabbak?
Egy készítménynél, ami aszpikos vagdalt volt, a bolti nyert. Egyszerűen nem tudták létrehozni azt, amit az áruházakban megvehetünk (biztos nem volt otthon elég E). A többinél az otthoni nyert. Én is elkészítettem egyet, a májkrémet. Azóta nem is vettem boltit.


Májkrém:
10dkg húsos szalonna
1 fej vörös hagyma
½ kg csirkemáj
¼ l tejszín
1kk majoranna
só, bors
2ek mustár

A szalonnán a hagymát üvegesre dinszteled, ráteszed a májat, és a majorannát. Addig sütöd, míg megpuhul, majd ráöntöd a tejszínt és megvárod, míg felforr. Ekkor tálba öntöd, és turmixszal simára töröd, ízlés szerint sózod, és hozzá adod a mustárt.



Receptet se nekem kéne írni, de azért érthető! Remélem. Készítsétek el! Nagyon finom. Egyszerű elkészíteni, "E" mentes, májjal teli.



4 megjegyzés:

  1. Majkrem recept:
    1kg csirkemaj
    250gr so nelkuli vaj (NEM MARGARIN)
    7-8 szal friss kakukkfu
    100gr mogyorohagyma
    2 gerezd fokhagyma
    200ml legalabb 48% zsirtartalmu tejszin, ha csak 30% os akkor 150ml
    so,bors izles alapjan

    A vajon uvegesre parolod a hagymat es a fokhagymat, hozza adod a kakukkfuvet, es a megtisztitott csirkemajat nagylangon megpiritod de ne egesd ugy hogy a belseje meg mindig szep lila. Leveszed a tuzrol so, bors es a tejszin most megy bele ezutan turmix gepben, vagy magasfalu edenyben, muanyag kancsoban botmixerrel osszedaralni szep sima puret kell kapni, ezutan finom szuron at szurni egy foil pack al kibelelt talba. a talat hutobe kell rakni par orara amig kihul, es kesz a majkrem.Miutan osszeallt ki lehet venni vago deszkara es forro kessel szeletelni. A kulselye oxydalni fog es vilagos barnas lesz de a belselye gyonoru pink kremes! Elkeszitesi ido nekem 30 perc max.
    A fenti receptel semmi gond, de azt itt ahol en vagyok csirke es bacon pate nak hivjak ami kicsit kulonbozik a majkremtol.
    Ki lehet ezt is probalni.

    VálaszTörlés
  2. Nyál a számban...Köszönjük. Legközelebb így csinálom, és írok, milyen volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szivesen! Remelem jol sikerul majd! Lila hagyma chutney val es piritossal eleg jo! Ha valaki nemtudja mi a chutney akkor google a baratod :)
      Lila Hagyma chutney:
      500g Lila hagyma vekonyra szeletelve
      2 evokanal zoldseg olaj, vagy oliva nem napraforgo
      100ml vorosbor ecet
      100ml vorosbor
      50g cukor
      1 baberlevel
      friss kakukkfu 1 teaskanalra elegendo level,vagy szarastol es a fozes vegeztevel kiveszed a szarakat.
      Fel narancsnak a reszelt heja es leve

      Edenyben az olajat fel hevited belerakod a szeletelt hagymat a kakkukfuvet es baberlevelet, fuszerezed egy csipetnyi soval es borssal. Fedovel lefedve lassu tuzon, neha kavargatva 30 percig parolod, vagy amig a hagyma meg nem puhult de ne egjen vagy piruljon le!

      Ezutan Hozza adod a cukrot, vorosbor ecetet,voros bort, narancslevet es a reszeltnarancs hejat. Ezutan kb olyan 1 30 percig fozod lassu tuzon fedo nelkul vagy addig amig az osszes le el nem parolgott es a hagyma szep fenyes ragados nem lesz. Amikor mar keves a le folyamatosan kavargatni kell le ne egjen.

      Hagyni kell kihulni, ezutan sterilizalt uvegben hutoben tarthatod.

      Törlés
  3. Még soha nem csináltam chutney-t, de már ettem. Ki fogom próbálni! Te meg, ha erre jársz, a konyha nyitva:)

    VálaszTörlés