A legtöbb neveletlen, helytelen
„E” a felvágottakban, májkrémekben van. Én legalább is azt hiszem. De lehet,
hogy a különböző tejtermékek is felvennék a versenyt...na most
elbizonytalanodtam.
Gondoltál
már arra, hogy azonos „húsból” készült, azonos nevű felvágottnak miért van ilyen, meg olyan
színe attól függően, melyik gyártó asztaláról gördül le. Talán az asztal színét
veszi át…? És arra, hogy egy termék hogy
tud több hétig, akár hónapig elállni?
Én sem
szeretek ezekre gondolni. Főképp, ha az a valami nagyon finom.
Mindenesetre
nem csak az ételt tartósítják, hanem vele együtt minket is. A ma meghalt
emberek sokkal lassabban bomlanak le, mert az a sok mű anyag vagy műanyag, amit
beviszünk a szervezetünkbe ugyanúgy nem tud rendesen lebomlani mint a nejlonzacskó. …
Pár hónappal ezelőtt egy
kísérletről olvastam, ahol a bolti készítményeket próbálták elkészíteni otthon.
Nézték, hogy mennyiből jön ki, és milyen az íze.
Mindnél
olcsóbb volt, ha otthon állították elő, persze az idő, pénz és az elkészítés is
idő, de lényegesen olcsóbb.
Mit
gondoltok melyek a finomabbak?
Egy készítménynél, ami aszpikos vagdalt volt, a bolti nyert.
Egyszerűen nem tudták létrehozni azt, amit az áruházakban megvehetünk (biztos
nem volt otthon elég E). A többinél az otthoni nyert. Én is elkészítettem
egyet, a májkrémet. Azóta nem is vettem boltit.
Májkrém:
10dkg húsos szalonna
1 fej vörös hagyma
½ kg csirkemáj
¼ l tejszín
1kk majoranna
só, bors
2ek mustár
A szalonnán a hagymát üvegesre dinszteled, ráteszed a májat,
és a majorannát. Addig sütöd, míg megpuhul, majd ráöntöd a tejszínt és
megvárod, míg felforr. Ekkor tálba öntöd, és turmixszal simára töröd, ízlés
szerint sózod, és hozzá adod a mustárt.
Receptet se nekem kéne írni, de azért érthető! Remélem.
Készítsétek el! Nagyon finom. Egyszerű elkészíteni, "E" mentes, májjal teli.
Majkrem recept:
VálaszTörlés1kg csirkemaj
250gr so nelkuli vaj (NEM MARGARIN)
7-8 szal friss kakukkfu
100gr mogyorohagyma
2 gerezd fokhagyma
200ml legalabb 48% zsirtartalmu tejszin, ha csak 30% os akkor 150ml
so,bors izles alapjan
A vajon uvegesre parolod a hagymat es a fokhagymat, hozza adod a kakukkfuvet, es a megtisztitott csirkemajat nagylangon megpiritod de ne egesd ugy hogy a belseje meg mindig szep lila. Leveszed a tuzrol so, bors es a tejszin most megy bele ezutan turmix gepben, vagy magasfalu edenyben, muanyag kancsoban botmixerrel osszedaralni szep sima puret kell kapni, ezutan finom szuron at szurni egy foil pack al kibelelt talba. a talat hutobe kell rakni par orara amig kihul, es kesz a majkrem.Miutan osszeallt ki lehet venni vago deszkara es forro kessel szeletelni. A kulselye oxydalni fog es vilagos barnas lesz de a belselye gyonoru pink kremes! Elkeszitesi ido nekem 30 perc max.
A fenti receptel semmi gond, de azt itt ahol en vagyok csirke es bacon pate nak hivjak ami kicsit kulonbozik a majkremtol.
Ki lehet ezt is probalni.
Nyál a számban...Köszönjük. Legközelebb így csinálom, és írok, milyen volt.
VálaszTörlésSzivesen! Remelem jol sikerul majd! Lila hagyma chutney val es piritossal eleg jo! Ha valaki nemtudja mi a chutney akkor google a baratod :)
TörlésLila Hagyma chutney:
500g Lila hagyma vekonyra szeletelve
2 evokanal zoldseg olaj, vagy oliva nem napraforgo
100ml vorosbor ecet
100ml vorosbor
50g cukor
1 baberlevel
friss kakukkfu 1 teaskanalra elegendo level,vagy szarastol es a fozes vegeztevel kiveszed a szarakat.
Fel narancsnak a reszelt heja es leve
Edenyben az olajat fel hevited belerakod a szeletelt hagymat a kakkukfuvet es baberlevelet, fuszerezed egy csipetnyi soval es borssal. Fedovel lefedve lassu tuzon, neha kavargatva 30 percig parolod, vagy amig a hagyma meg nem puhult de ne egjen vagy piruljon le!
Ezutan Hozza adod a cukrot, vorosbor ecetet,voros bort, narancslevet es a reszeltnarancs hejat. Ezutan kb olyan 1 30 percig fozod lassu tuzon fedo nelkul vagy addig amig az osszes le el nem parolgott es a hagyma szep fenyes ragados nem lesz. Amikor mar keves a le folyamatosan kavargatni kell le ne egjen.
Hagyni kell kihulni, ezutan sterilizalt uvegben hutoben tarthatod.
Még soha nem csináltam chutney-t, de már ettem. Ki fogom próbálni! Te meg, ha erre jársz, a konyha nyitva:)
VálaszTörlés