2012. június 14., csütörtök

Háziállataink


Elhatároztam, hogy egyre kevesebb vegyszerrel próbálom körülvenni magam. Körbenéztem a lakásban, hogy miből, mennyi van. Családi örökségem a spájzolás, nagyanyámtól is ezt láttam; inkább legyen, mint ne legyen (talán a háborús nélkülözésekre vezethető vissza), úgyhogy laboratóriumot nyithatnék a felhalmozott szerekből. Nem szeretném kidobálni őket, mert az óriási pazarlás lenne. Így az fogalmazódott meg bennem, hogy elhasználom, ami van, de már újat nem veszek, hanem közben kikísérletezem, hogy mivel tudnám úgy helyettesíteni, hogy a hatásfok megmaradjon, a méreg takarodjon köreinkből.
            Mivel a lakásunk kellőn tágas, és laknak benne felnőttek, gyerekek, négykézláb torpedózó baba, körömcipőkön csattogó kutya, bármennyit takarítok, soha nem tudom azt mondani; Igen, végre tiszta a lakás! Soha nem érek a végére, és ennek az egyik oka, hívatlan háziállataink a pormacskák, portigrisek és pororoszlánok, mert cicáknak nem lehet nevezni őket, az bizonyos! 


            Tisztában vagyok vele, hogy a belváros levegője szennyezett, és gondolom, az is sokat ad hozzá, hogy az utóbbi öt évben valamit mindig építettek, fúrtak, faragtak a környékünkön,de a por ellen vívott Don Quijote harc egyre bosszantóbb.
            Első körben elpakoltam a polcon lévő mütyürkészlet (más néven porfogók) nagy részét, de ez csak a gyorsabb takarítást segítette elő. És itt meg is állt a tudomány!
            Sokat lehet olvasni arról, hogy a por milyen káros hatással van a tüdőre, és az asztmás betegségek kialakulásában is nagy szerepe van. Ezt sok ügynök el is mondja, akik komoly pénzekért árulnak légtisztító berendezéseket. Én is szívesen vennék, de szobánként kellene egy-egy, ami azt jelenti, hogy több százezer forintos beruházás. Természetesen a szűrőket időről időre cserélni kell, amit ugyancsak nem adnak ingyen. Ez persze a piszkos anyagiak, és bárcsak ne kéne ezzel törődni! DE, és itt jön a de! Vajon jó dolog-e, hogy kiszívjuk a port a lakásunkból? Mi lesz velünk kint az utcán, bent a munkahelyünkön? Márpedig nem járhatunk egy, a testünkre szerelt szűrővel, amit az arcunk előtt tartunk. Vagy igen?
            El is költözhetnénk. (Pénz kérdés, már megint!) De vidéken, ahol a kertből lépsz a lakásba nincs por? Vagy az a por teljesen más, mint ez a por? Van rossz por, és jó por?
            Vissza a macskafélékhez! Ott szunyókálnak állandóan az ágy alatt, polcon, képkereten, mindenhol. A SICCCCC nem jön be. Megpróbálhatod, de ne reménykedj! Valószínű, nagyot hallanak. 









             

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése